ARAŞTIRMA BİRİMİ
Araştırma birimimiz Muğla’nın kültürel değerlerini, yaşayan kültür hazinelerini, kültür bakanlığı sanatçılarını, yörenin eski sandıklarını araştırıp elde ettikleri sonuçları arşivlemekte ve proje tema kapsamında ayıklayıp tasarım birimine sunmaktadır.
Araştırma ve geliştirme bölümünün görevleri şunlardır:
a) Kurumun amaçları doğrultusunda, alan uzmanlarıyla birlikte belirlenen konularda araştırmalar yapmak, bu alanlarda basılı, görsel ve işitsel materyalleri toplamak, değerlendirmek ve sonuçlarını ilgililere sunmak.
b) Araştırma yapılan konularda kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunmak, konferans ve seminerler düzenlemek, yayınlar hazırlamak.
c) Bilim ve teknolojideki yenilikler ile geçerli üretim alanlarını yakından izleyerek gerekli bilgi ve dokümanları toplamak, bu bilgileri tasarım ve üretim bölümü ile ilgililere aktarmak.
ç) İlgili kurum/kuruluşlar, tasarım ve üretim bölümü ile iş birliği içinde çalışmak.
Proje kapsamında üretilen ürünlerin kataloğunun hazırlanması için Grafik ve Fotoğraf Alanıyla; projenin sunumuyla ilgili faaliyetler için Tanıtım Pazarlama bölümüyle iş birliği içinde çalışmalarını yürütür.
Enstitümüzün arşiv niteliği taşıyan belgelerini tasnifler ve arşivler. Araştırma yapılan konularda kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunar, konferans ve seminerler düzenleyerek yayınlar hazırlar.
TEMA PROJELERİMİZ
2018 yılından bugüne Enstitümüzde yapılan tema projelerimiz arasında;
- Karya Uygarlığının Araştırılması Projesi
- Motiflerin Dili Projesi
- Mor Cepken Projesi
- Kurumsal Kapasitenin Artırılması Projesi
- Lezzet Atölyesi Projesi
- Evliya Çelebinin İzinde Muğla Projesi
Karya Uygarlığının Araştırılması Projesi: Projenin çalışmalarına 2019-2023 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Yapılan çalışma ile Karya Medeniyetinde kullanılan kıyafetlerin ve el sanatları ürünlerinin araştırılarak araştırılarak modernize bir form kazandırılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında Karya Uygarlığına ait 20 adet dokuma elbise tasarımı çalışılmıştır.
Motiflerin Dili Projesi: Projenin çalışmalarına 2021-2024 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Proje ile Muğla ilimizin kültürünü yansıtan dokumanın tarih, renk, desen, motif, dokuma şekilleri gibi özelliklerinin araştırılarak yöre halkının duygu ve düşüncelerini yaşatmak, araştırma sonucunda ortaya çıkan ürünlerin hem yöre halkına hem de ülke geneline yayılmasını sağlamak, yöreye özgü unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma kültürünü gelecek nesillere aktararak unutulmasını engellemeye çalışmak ve ilimizin yöresel motif ve desenlerine yaşatılabilir modern bir form kazandırmak amaçlanmaktadır. Proje kapsamında Seydiler Kilimi ve Milas Halı Motiflerine ait desenlerden oluşan kitapçıklar hazırlanmıştır. Dokuma atölyelerinde üretilen halı ve kilim ürünleri ulusal fuar ve sergilerde sergilenmektedir.
Mor Cepken Projesi: Projenin çalışmalarına 2024 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Bu proje kapsamında kurumumuz bünyesindeki tüm alanlar işbirliği halinde çalışarak yöresel cepken ve temelidevran örnekleri üzerinde yer alan yöresel motif ve desenlerden ürünler ortaya koyup bu ürünlerin sergilenmesi ve pazarlanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında çalışmalara devam edilmektedir.
Kurumsal Kapasitenin Artırılması Projesi: Projenin çalışmalarına 2022-2026 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Muğla Olgunlaşma Enstitüsünün kurumsal kapasitesinin geliştirilmesini sağlamak için kurumun üretim hızı ve kapasitesini yükseltmek ve pazar payını büyüterek döner sermaye kapasitesini artırmaktır. Bu doğrultuda projenin başlangıcında bir GZFT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda enstitünün özellikle tanıtım, pazarlama ve tasarım alanında eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Yapılan eylem planları doğrultusunda kurumun kapasitesinin geliştirilmesi ve döner sermayenin artırılması için çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir.
Lezzet Atölyesi Projesi: Projenin çalışmalarına 2021-2024 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Bu proje ile ,Muğla yöresine ait ürünlerle hazırlanan geleneksel tariflerin tanıtılmasına ve yemek ve tatlı kültürünün ulusal düzeyde yaşatılmasına katkı sağlayarak gelecek nesillere aktarılması sağlamak, geleneksel tatlıların tariflerini, yapım aşamalarını ve sunumları ile birlikte hikâyelerini kayıt altına alarak yeni nesillere tanıtmak, Muğla yöresi yemek ve tatlı tariflerine karşı merak uyandırarak gelecek nesillerin Gastronomi alanında yönlendirilmesini sağlamak amaçlanmıştır. Proje kapsamında Muğla yemek kültürünü yansıtan dijital kitapcıklar hazırlanmıştır.
Evliya Çelebinin İzinde Muğla Projesi: Projenin çalışmalarına 2023-2027 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Bu projeyle; 17. yy.da Muğlanın Menteşe ilçesine gelmiş olan Evliya Çelebi’nin gözlemlerinden yola çıkılarak altlıkların oluşturulması amaçlanmıştır. Bu konular ışığında halı, kilim-kumaş dokuma, geleneksel el sanatları (tezhip, minyatür, hat, çini, seramik, oymacılık, deri, ebru, vb.) alanlarında tasarım ve üretimlerin yapılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında El Sanatları, Minyatür ve Seramik alanlarında ürün üretilmeye devam edilmektedir.
YEREL PROJELER
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ / EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER YARIŞMASI İL İKİNCİLİK ÖDÜLÜ - “Kültürümü Özümsüyorum, Okulumda Üretiyorum” Projesi
“Kültürümü Özümsüyorum, Okulumda Üretiyorum” Projesi kapsamında Kültürümüzü ve yöreye özgü değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarma misyonunu görev edinen kurumumuz aracılığı ile kültür ve sanatsal faaliyetlereerişimde zorluk yaşayan Kafaca İlk ve Ortaokulu katılımıyla, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Arkeologlar Derneği işbirliğinde, kültür ve sanat faaliyetlerini eğitim ve öğretim faaliyetleri ders kazanımlarının içerisine entegre ederek bu sayede de disiplinler arası öğrenmenin kültürel boyutta hayata geçmesini sağlamak amaçlanmıştır.
Projenin Faaliyetleri:
1. Muğla Kültür Envanteri anketinin uygulanması
2. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Kurum Gezisi Tanıtım Faaliyetleri
3. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Prof. Dr. Gökben AYHAN tarafından tüm öğrenci ve öğretmenlere “Muğla Yöresine Özgü Kültürel Mirasımız” isimli seminerin verilmesi
4. Kurumda aşağıdaki uygulamalı atölyelere katılım sağlanması
· Tokat baskı atölyesi
· El sanatları atölyesi
· Halı kilim atölyesi
· Görsel Sanatlar atölyesi
· Deri atölyesi
5. Okulda derslere entegre edilen faaliyetler
· Matematik dersi için motif çizim kılavuzlarının tamamlanması
· İngilizce dersi için motif hikayeleri çeviri kitapçıklarının tamamlanması
· Görsel Sanatlar dersi için motif kitap ayraçlarının tamamlanması
· Geri dönüşüm temalı materyallerden anahtarlık, kese ve resim tablosunun tamamlanması
6. Stratonikeia Antik Kenti kültür gezisine katılım sağlanması
7. Görünürlük faaliyetleri (Afiş, kapanış sergisi)